Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie přitvrdila: Policisté donutili ženu, aby se svlékla z burkin

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Nice – Některá francouzská města, mezi nimi i Nice, zakázala nošení muslimských plavek burkin na svých plážích. Na internetu se teď objevily fotky, které zobrazují policisty, kteří přímo na pláži nutili jednu z žen, aby se z údajných burkin svlékla.

Snímky ukazují čtyři policisty, kteří kráčí po pláži ve městě Nice, která je součástí Promenade des Anglais, kde bylo minulý měsíc při teroristickém útoku zabito 85 lidí. Došli až k ženě, která podle fotek relaxovala na slunci. Pak se shromáždili kolem ní.

A woman on a Nice beach literally ordered to strip. It's not even a burqini. (Images via Vantage News) pic.twitter.com/MCjdngP6jK

— Ethar El-Katatney (@etharkamal) 23. srpna 2016

 

Na snímcích je také vidět, jak si žena svléká triko s dlouhým rukávem, zatímco jeden důstojník zřejmě vypisuje pokutu. Přesné pozadí tohoto příběhu však podle serveru The Local zůstává nejasné. „Zdá se však, že žena dostala podle nejnovějších nařízení pokutu ve výši 38 eur, která hrozí ženám, které na některých plážích budou nosit burkiny," píše server

Uživatelé sociálních médií sdíleli obrázků on-line, někteří zdůrazňovali, že ženský oděv ani nevypadal jako burqini. „Tak takhle vypadá být liberální? Muži nutí ženy, aby se svlékali?" ptal se jeden.

L̶i̶b̶e̶r̶t̶é̶, égalité, fraternité pic.twitter.com/QwzXfLBKFK

— Karl Sharro (@KarlreMarks) 24. srpna 2016

 

Zpráva přichází jen den poté, co francouzská žena uvedla, že jí bylo řečeno, aby zaplatila pokutu nebo opustila pláž v Cannes – vše proto, že na sobě měla šátek. Žena původem z Toulouse na sobě měla legíny, tuniku a hidžáb - šátek zakrývající její vlasy. „Nebyla jsem tam, abych někoho provokovala," řekla žena, která na pláži byla s rodinou.

Novinář, který shodou okolností na místě byl, řekl, že se kolem ženy shromáždili lidé, kteří „používali rasistické výrazy" a říkali jí věci jako „jdi domů!" a „my tady jsme katolíci!" Žena řekla, že ji incident „ponížil" a že si myslí, že byl pokutována jen proto, že je muslimka.

Témata:  Francie muslimové policie Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy