Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie zachraňuje přeživší. Pod sutinami zní dětský pláč

Itálii postihlo zemětřesení o síle 6,2 stupně
Itálii postihlo zemětřesení o síle 6,2 stupně
Foto: ČTK/Profimedia

Řím – Italští záchranáři stále pátrají po přeživších po silném zemětřesení, které zasáhlo střední Itálii. Bilance obětí od rána roste, prozatím je hlášeno 38 mrtvých, včetně osm měsíců starého dítěte. Záchranáři také hlásí, že se z trosek ozývá dětský pláč.

Mezi mrtvými je i osmiměsíční dítě, jeho devítiletý bratr a oba jejich rodiče. Celá rodina byla ve spánku pohřbena troskami. Pod sutinami se zřejmě nachází ještě 150 osob.

Záchranáři podle serveru Daily Mail hlásí, že z trosek slyší dětský pláč. Svědci popisují, jak místní obyvatelé z hromad ručně odhazují kusy kamene, aby se pokusili zachránit své blízké.

Zemětřesení doslova srovnalo se zemí celkem čtyři města v Umbrii - Amatrice, Accumoli, Arquata del Tronto a Pescara del Tronto. Otřesy byly cítit i ve sto kilometrů vzdáleném Římě a dokonce i za mořem v Chorvatsku.

Přeživší mluví o „apokalyptických scénách", které jsou vidět všude v okolí zasažených měst. Fotograf Emiliano Grillotti uvedl, že v Accumoli viděl, jak více než 15 lidí kopalo holýma rukama. aby zachránilo čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi. „Slyším jedno z dětí křičet," cituje ho Daily Mail.

Svědek jménem Marco, pracovník kanalizací z Amatrice, řekl listu Repubblica, že se všechno rozpadlo „v jediném okamžiku". „Byl to zázrak, že jsem přežil... Jen jsem se vzbudil, když se náhle všechno zhroutilo. Deset vteřin stačilo, aby bylo všechno zničeno," řekl.

„Celý strop spadl, ale nezasáhl mě," popisuje Maria Gianniová. „Jen se mi podařilo dát polštář na hlavu a naštěstí mě to nezasáhlo. Jen mi lehce zranil nohu," dodala.

„Byla to noční můra. Probudili jsme se v 3:35, nábytek padal na zem, stěny se pohnuly více než o jeden metr. Utekli jsme, mnozí jsou na ulici stále ve spodním prádle. Zapálili jsme nějaké ohně na náměstí a šli jsme pomáhat starým lidem dostat se ven ze svých domů," popisuje jeden obyvatel obce Configno.

Témata:  Itálie zemětřesení v Itálii

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy