Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chudý se stal milionářem. 10 let měl poklad, o kterém nevěděl

Mořské ryby, ilustrační fotografie
Mořské ryby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Manila - Žil jen v prosté chatrči a na živobytí si vydělával prodejem ryb, to ale netušil, jaký poklad má schovaný pod postelí. U pobřeží filipínského ostrova Palawan našel před deseti lety největší perlu na světě.

Obrovská perla je široká 30 a dlouhá víc než 60 centimetrů. Váží ohromných 34 kilogramů a odborníci tvrdí, že jde o největší perlu, kterou kdy kdo našel. Její cenu odhadují na minimálně sto milionů dolarů (asi 2,6 miliardy korun). Paradoxní je, že rybář měl perlu deset let pod postelí a ani ve snu ho nenapadlo, že by mohla mít nějakou cenu.

K bohatství přišel úplnou náhodou. Během rybaření se mu ve skalnatém dnu zasekla kotva, aby ji uvolnil, musel se potopit. Když se ponořil, všiml si, že vedle kotvy je jakýsi lesklý kámen a rozhodl se, že si ho vezme jako talisman pro štěstí. Perla se sem dostala pravděpodobně během tajfunu, který v té době v oblasti řádil.

Kámen schoval pod postel a ten tam nerušeně ležel dlouhých deset let. Rybář nad ním celou tu dobu spal! Zvěsti o zvláštním kamenu se ale dostaly k místním úřadům, které rybáře poprosily, aby jim ho přinesl ukázat.

"Byli jsme ohromení, teď jen čekáme na to, až vědci nález oficiálně certifikují," popsal úředník z městečka Puerto Princesa City. Rybář se s úřady pro cestovní ruch dohodl, že jim perlu zapůjčí. Pokud vědci nález potvrdí, půjde o největší objevenou perlu v historii. Prim doposud drží kousek, který váží "jen" 6,4 kilogramů.

Témata:  Filipíny moře zajímavosti

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy