Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komisař OSN vyzval EU: Rozdělujte migranty rychleji

Filippo Grandi, nový vysoký komisař Organizace spojených národů pro uprchlíky
Filippo Grandi, nový vysoký komisař Organizace spojených národů pro uprchlíky
Foto: unmultimedia.org

Atény - Evropská unie by měla rychleji a ve větších počtech přerozdělovat migranty ze zemí trpících jejich největším náporem. Prohlásil to dnes vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

Podle něj musí ostatní unijní země ukázat větší solidaritu se státy jako je Itálie nebo Řecko. Program přesidlování uprchlíků měl v první vlně přemístit na 160.000 lidí ze zmíněných zemí do dalších států unie, zatím se to však podařilo u méně než 4000, uvedla agentura Reuters.

"Nepřestanu v zájmu uprchlíků, v zájmu států, které je mají na svém území - především Itálie a Řecka - volat po rozšíření a zrychlení tohoto programu," řekl Grandi novinářům během své dnešní návštěvy Řecka.

Některé evropské státy včetně Česka jsou proti povinnému přerozdělování uprchlíků pomocí pevně stanovených kvót, podle nichž mělo být v EU rozmístěno zmíněné množství migrantů. Slovensko a Maďarsko podaly proti tomuto principu žalobu.

"Toto je případ, v němž by měla a musí fungovat evropská solidarita," prohlásil Grandi. Navzdory stále negativnějšímu přístupu k přijímání uprchlíků ze strany řady evropských politiků může podle něho program stále fungovat. "Protože prostě musí," dodal komisař OSN.

Témata:  Filippo Grandi EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy