Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban zaútočil na americkou univerzitu v Kábulu, na místě jsou mrtví

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Na americkou univerzitu v Kábulu dnes zaútočili extremisté. Pronikli dovnitř komplexu školy, ke které zamířily zvláštní afghánské bezpečnostní síly, informovala agentura DPA.

Zatím není známo, kolik je na místě studentů a učitelů. Někteří podle DPA dokázali uprchnout. Jiní podle agentury Reuters uvízli v učebnách.

Z areálu bylo slyšet výbuchy a střelbu, jak podle agentury Reuters potvrdil jeden ze studentů a také představitel afghánského ministerstva vnitra.

Studenti, kterým se podařilo včas utéci únikovými východy, zprávy o ozbrojených mužích potvrzují na sociálních sítích. Další stovky lidí jsou ale uvězneny ve třídách a kancelářích.

Podle některých zpráv se nejdříve ozvala střelba následovaná výbuchem. Policejní mluvčí Sediq Sediqqi sdělil agentuře AP, že bezpečnostní složky jsou již na území univerzity. 

Podle agentury DPA je zraněných nejméně 19 a útočili patrně bojovníci islamistického hnutí Taliban. Zatím není jasné, zda útočil jeden nebo dva ozbrojenci, řekl agentuře AP mluvčí afghánské policie, podle kterého byli lidé ze školy evakuováni.

Ozbrojenec či ozbrojenci pronikli do univerzitního komplexu, který následně obklíčily zvláštní afghánské bezpečnostní síly. Zastavit útok pomáhala i malá skupina amerických poradců z operace NATO Resolute Support (Rozhodná podpora), uvedla agentura AFP. Střelba na místě pokračovala ještě i po hodině od začátku útoku, řekl představitel afghánského ministerstva vnitra.

Jeden ze studentů podle zpravodajské stanice BBC sdělil, že se nacházel 100 metrů od hlavního vchodu do areálu školy, když uslyšel výstřely a mohutný výbuch, který na chvíli ozářil celé okolí. Poté se ozvala střelba uvnitř areálu a také křik.

Někteří studenti dokázali uprchnout, jiní uvízli v učebnách. Představitel afghánského ministerstva vnitra tvrdil, že na univerzitě byli v době útoku stovky posluchačů a také zahraniční profesoři.

Témata:  Afghanistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy