Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigérie žádá zpět ukradené peníze od USA

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Lagos - Nigerijské protikorupční skupiny požádaly amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, aby pomohl urychlit návrat miliard dolarů. Ty byly ukradeny a převedeny do zahraničí bývalými představiteli Nigérie.

Kerry se s nigerijskými aktivisty sešel na závěr své cesty po Africe. Podle představitele protikorupčních skupin řekl, že vracení majetku je dlouhý a komplikovaný proces, ale americká vláda má právníky a účetní, kteří na tom pracují.

Nigerijští aktivisté věří, že v zemi mizely peníze z ropy i prostředky určené na boj s extremisty z Boko Haram. Zpronevěřené peníze jsou prý v bankách nebo podnicích z USA, Británie, Švýcarska a dalších evropských zemí.

USA v roce 2014 zmrazily téměř půl miliardy dolarů nezákonných zdrojů, které pocházejí z krádeží spojených se zemřelým nigerijským diktátorem Sanim Abachou.

Washington ale podle AP zatím neřekl, jak a kdy budou peníze vráceny. V únoru 2005 oznámilo Švýcarsko, že předá Nigérii 458 milionů dolarů zpronevěřených Abachou.

Témata:  Nigérie USA

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy