Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na největším hřbitově světa dochází místo. Pět milionů těl má na svědomí Islámský stát

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Pohřebiště ve Wadi al-Salam ukazuje současnou situaci v Iráku, který je sužován teroristickými útoky vraždících radikálů z Islámského státu. Na tomto masivním hřbitově leží už 5 milionů těl a stále přibývají další. Jenže je už není kam dávat.

Pohřebiště Wadi al-Salam se rozkládá na 10 kilometrech čtverečních a bohužel dobře ilustruje utrpení a podmínky, ve kterých lidé v Iráku musí v posledních letech žít.

Ve středu pohřebiště je Mausoleum prvního Imáma - Ali Bin Abi Taliba, který má být podle pověstí bratrancem a zároveň nevlastním synem proroka Mohameda. Právě kvůli přítomnosti tohoto mauzolea je toto místo velmi oblíbené a lidé se pohřbívají členy svých rodin.

Od doby, kdy je region sužován vrahy z Islámského státu zde pohřbí až dvě stovky lidí denně. Dříve to bylo kolem osmdesáti. Z toho jasně vyplývá, že volná místa, kam se dá pohřbívat, jsou čím dál tím více vzácnější.

A podle toho také vypadá cena, za kterou místo na hrob můžete pořídit. Rodina si obvykle pořizuje prostor o výměře 25 metrů čtverečních. A za to teď musí zaplatit přibližně 5 milionů iráckých dinárů, což je v přepočtu skoro 100 tisíc korun.

Témata:  Islámský stát Irák hřbitov

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy