Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový rozměr ekologie: Dům postavili ze sopečného popela a vláken opuncie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: prklinika.cz **www.prklinika.cz**

Řím - V Itálii vyrostl uprostřed krásné přírody moderní dům, který využívá různých ekologických principů, aby byl energeticky co nejsoběstačnější. Dokonce čistí i dešťovou vodu.

Italská stavební firma navrhla ekologický dům, který je postavený z místních materiálů. Ke stavbě krásného bioklimatického rodinného domu využila sopečný popel a vlákna z opuncie. Architekt Bart Conterio navrhl stavbu navíc tak, aby splynula s místním prostředím středomořské krajiny.

Neobvyklé sídlo se nachází na pobřeží Středozemního moře. Zdi jsou postaveny z kamene, který vzniká ze shromážděného sopečného popelu. Korkové panely poskytují domu izolaci. Stěny jsou natřeny speciální tepelnou omítkou, do které jsou přidány vlákna z opuncie. Opuncie jsou rostliny z čeledi kaktusovitých - její vápna stavitelé smíchávají s jílem a vápnem.

Interiér domu je také ekologický. Nábytek je pouze z recyklovaných materiálů a stavitelé nevyužili žádné chemické přísady, pryskyřici a rozpouštědla. Dům čerpá energii ze solárních panelů, k dispozici je i kotel na biomasu. Neobvyklý je také systém pro čištění dešťové vody. Krásné obydlí je obklopeno kaktusy.

Témata:  bydlení domy ekologie Itálie příroda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy