Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na ponižování muslimek. Prestižní server varuje před následky

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Fotografie pořízené na pláži ve francouzském Nice jsou šokující svou násilností: čtyři ozbrojení, plně oblečení policisté obklopují ženu, která leží na písku v šátku a triku s dlouhým rukávem, přičemž ji přinutí triko sundat a následně uloží pokutu, uvádí Alona Ferberová, editorka Centra pro náboženství a geopolitiku Nadace Tonyho Blaira. V komentáři pro server The Independent zkritizovala aktuální tažení proti muslimským celotělovým plavkám ve Francii.

Zákaz plavek před útoky neochrání

Zmínění policisté vynucovali nedávno uvalený zákaz na tzv. burkiny, celotělové plavky preferované konzervativními muslimkami a také některými židovkami, který je předmětem aktuálních debat, vysvětluje editorka. Podotýká, že žena na fotografiích ve skutečnosti na sobě burkiny vlastně nemá.   

Nice přijalo zákaz minulý týden a je prozatím posledním francouzským městem, které tak učinilo, pokračuje Ferberová. Dodává, že dalších 15 jihovýchodních resortů a měst v jiných částech Francie tento koupací oděv zakázaly už dříve v neuváženém pokusu chránit národ, který je pochopitelně znepokojen po vlně brutálních teroristických útoků.  

Francie přijala zákaz v rámci ochrany státního sekularismu, který již dříve zakotvil zákon, připomíná novinářka. Doplňuje, že v roce 2004 došlo k zákazu šátků a "nápadných" náboženských symbolů, jako jsou krucifixy a jarmulky, ve státních školách, přičemž v roce 2010 bylo zakázáno nosit na veřejnosti nikáb, tedy šátek zahalující tvář.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Dle znění zákazu v Nice má krok eliminovat cokoliv, co otevřeně manifestuje příslušnost k náboženství v době, kdy Francie a duchovní místa jsou terčem teroristických útoků, uvádí Ferberová s tím, že text specificky odkazuje na nedávný útok ve městě na výročí pádu Bastilly, při němž zahynulo 86 lidí.  

"Pohled na čtyři ozbrojené muže nutící ženu svléknout si na veřejnosti šaty by však mělo být jasným varováním, jak neefektivní bude zákaz plavek coby obrana před dalšími útoky, ale také o jak nebezpečný krok jde," deklaruje editorka. Konstatuje, že situace zavání celkovou antiliberální hysterií.  

Posilujeme extremisty

Takové incidenty nejen rozdmýchávají rozdělení v době strachu a napětí ve Francii a Evropě, ale také napomáhají extremistům, kteří razí narativ "my a oni", varuje Ferberová. Soudí, že k libosti Islámského státu (IS) takové zprávy - záběr na čtyři muže nutící muslimskou ženu svléknout se - podporuje tvrzení organizace, že Západ je ve válce s islámskou kulturou, nikoliv pouze s islamisty.

Již před zveřejněním šokujících fotek z pláže francouzští veřejní představitelé podporující zákaz burkin poskytli IS propagandistickou příležitost v dárkovém balení, tvrdí komentátorka. Odkazuje na francouzského premiéra Manuela Vallse, který prohlásil, že touha konzervativních muslimů zahalovat se není v souladu s hodnotami Francie a republiky. Christian Estrosi, prezident regionální rady Provence-Alpes-Cote d’Azur  zase v dopise Vallsovi uvedl, že zachování společenské smlouvy a národa vyžadují, aby vláda podnikla veškerá opatření k boji proti radikálním sektářským praktikám, poukazuje Ferberová.    

Byť mnoho praktikujících židovských žen také používá celotělové plavky, pařížský rabín Moše Sebbag konstatoval, že starostové měst, kteří se rozhodli pro zákaz burkin, pochopili, že zuří náboženská válka a pokus o svržení sekulárního establishmentu francouzské republiky, připomíná editorka. Míní, že jde o nebezpečnou rétoriku.  

"Francouzské muslimky jsou terčem jen proto, že symbolizují hrozbu francouzské představivosti, a jsou kriminalizovány kvůli své touze oblékat se uměřeně," kritizuje Ferberová. Připomíná, že podle rabína nošení burkin není nevinné, ale vysílá zprávu, přičemž Valls brojí proti burkinám tvrzením, že reprezentují zotročení žen, jako by je snad jejich zákaz měl zachránit. Zákaz však podle editorky ve skutečnosti dělá z žen obětní beránky, obětovává je na oltáři veřejného strachu, což znamená jen jinou formu zotročení.  

"Útok na symbol nemůže ochránit před násilím," varuje Ferberová. Dodává, že ponižování muslimek způsobem, který v lepším případě připomíná frašku a v horším militantní sekularismus, pouze posiluje extremisty, jako například IS. Zastánci islamistické ideologie si tak musí mnou ruce blahem nad krátkozrakostí Francouzů, uzavírá editorka.    

Témata:  Francie Islám muslimové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy