reklama

Voynichův rukopis je psaný na středověkém pergamenu jazykem, který ani nejlepší kryptologové nikdy nedokázali rozluštit.

Stovky vědců strávily celý život tím, že se pokoušeli vysvětlit záhadu této knihy, jejích ručně psaných elegantních stránek, ilustrací podivuhodných rostlin a kreseb odhalených žen.

Dílo, na němž zahlodal zub času, opouští jen zřídka trezor Beineckeovy knihovny Yaleovy univerzity ve Spojených státech. "Dotýkat se Voynichova rukopisu je něco úžasného," říká Juan José García, ředitel nakladatelství sídlícího v posledním patře muzea knihy, jen co by kamenem dohodil od slavné gotické katedrály v Burgosu na severu Španělska.

Nakladatelství Siloe se specializuje na publikaci faksimilií starých rukopisů. Práva na reprodukci Voynichova rukopisu zakoupilo za částku, která nebyla zveřejněna. Hodlá vydat 898 výtisků. Faksimile Voynichova rukopisu budou tak věrné, že zachytí i všechny skvrny, díry a natržení v rukopisu.

Nakladatelství Siloe chce prodávat každou reprodukci za 7000 až 8000 eur (189.000 až 216.000 Kč) a ujišťuje, že si již téměř 300 zájemců po jednom výtisku rezervovalo. Nakladatelství počítá, že rukopis o 200 stranách vydá do roka a půl. Papír z hmoty, kterou společnost vynalezla, je speciálně zpracován tak, aby se podobal původnímu teletinovému pergamenu.

Kniha je pojmenována po antikváři Wilfridu Voynichovi, který rukopis získal kolem roku 1912 v Itálii. Dlouho bylo dílo přisuzováno františkánskému mnichu ze 13. století, Angličanu Rogeru Baconovi, kterého jeho zájem o alchymii a magii přivedl do vězení. Avšak tato teorie byla zavržena v roce 2009, když byl rukopis podroben radiokarbonové metodě datování, podle níž byl vyroben mezi lety 1404 a 1438.

Podle jiných teorií údajně může jít o dílo renesančního génia Leonarda da Vinciho, o práci neznámého autora, který používal kódovaný jazyk, aby unikl pozornosti inkvizice, či dokonce mimozemšťana, který ho zanechal na Zemi jako dárek, ale také o dokonalý podvrh.

Obsah rukopisu zůstává velkou záhadou. Rostliny, které v něm jsou vymalovány, nebyly nikdy identifikovány, Ani astronomické kresby nebo ilustrace žen nikdy nevydaly svá tajemství. Mezi těmi, kdo se marně pokoušeli rukopis rozluštit, je i americký kryptolog William Friedman, který úspěšně dešifroval kód používaný japonskou armádou za druhé světové války.