Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin nařídil pohotovost ruské armádě. Připravuje se invaze na Ukrajinu?

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes nařídil mimořádnou bojovou pohotovost armády hned ve třech vojenských okruzích. Prověrka se týká jednotek na jihu, západě a v centrální části Ruska.

"Dnes podle rozhodnutí vrchního velitele ruských ozbrojených sil začala další mimořádná prověrka. Vojska Jižního, část sil Západního a Centrálního vojenského okruhu, hlavního velení vzdušných a kosmických vojsk a velení výsadkových vojsk se od 7:00 moskevského času (8:00 SELČ) převádějí do plné bojové pohotovosti," prohlásil ministr obrany Sergej Šojgu.

Cílem je podle něj prověřit schopnost vojsk lokalizovat krizové situace, což se týká především "jihozápadního strategického směru", tedy oblasti, v níž Rusko sousedí s Ukrajinou.

Kvůli incidentu s údajným pokusem ukrajinských diverzantů proniknout na Krym se vztahy mezi Kyjevem a Moskvou opět prudce zhoršily, z ukrajinské strany zazněla i obvinění, že Rusko hledá záminku k válce.

Prezident Petro Porošenko v rozhovoru pro CNN obvinil ruské vedení ze snahy ovládnout Ukrajinu. "Putinovým cílem je pokusit se destabilizovat situaci na Ukrajině. Nepotřebují Doněck, ani Luhansk. Potřebují, aby celá Ukrajina byla součástí ruského impéria," prohlásil.

Témata:  Rusko Ruská armáda Petr Porošenko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy