reklama

Podle francouzských médií tak konzervativní politik opět potvrdil, že kampaň k listopadovým primárkám své strany zaměří hlavně na tvrdý postoj vůči imigraci a na posílení bezpečnosti v zemi.

"Muslimové jsou ve Francii občané jako všichni ostatní, ale když zde žijí, musejí si osvojit francouzský jazyk a způsob života, ponětí o oblastech a historii Francie," řekl představitel pravicové opozice Sarkozy v rozhovoru pro soukromou televizní stanici TF1. Zdůraznil, že muslimové nemají co "vnucovat své odlišnosti většině" obyvatel.

Sarkozy již dříve uvedl, že v případě zvolení prosadí ve jménu laické podstaty republiky kromě jiného, aby některé školní jídelny již zvlášť nenabízely jídla bez vepřového pro muslimské a židovské děti v duchu jejich víry.

Francie v roce 2011 jako první evropská země fakticky zakázala nošení muslimského nikábu či burky na veřejnosti. Na burkiny se tento zákaz nevztahuje, protože plavky kromě těla zahalují vlasy. Některá města ale v posledních týdnech jejich nošení zakázala zvláštní vyhláškou s odůvodněním, že v současné době podobné náboženské symboly mohou vést k veřejným nepokojům.