reklama

Do syrského pohraničí dnes vjela další desítka tureckých tanků. Turecké ministerstvo zahraničí také uvedlo, že jeho šéf hovořil dnes telefonicky se svým americkým protějškem Johnem Kerrym.

Turecký ministr obrany Fikri Işik dnes označil za strategickou prioritou ofenzivy zabránit syrským Kurdům ve sjednocení východních a západních regionů v Sýrii. Ankara se obává, že by to posílilo turecké Kurdy, s nimiž turecká armáda bojuje na jihovýchodě Turecka.

Jako cíl ofenzivy původně Turecko uvádělo boj s radikály z IS, kteří dlouhodobě ostřelují turecké pohraničí a provádějí teroristické útoky v celé zemi.

V rámci koalice Demokratické síly Sýrie, kterou podporují USA, dobyli Kurdové z rukou IS důležité město Manbidž. V ovládnutí další bašty IS města Džarábulus, které leží těsně u hranic s Tureckem, se jim nyní Ankara ofenzivou snaží zabránit. Nad městem Džarábulus podle dnešního oznámení tureckého ministra obrany již získali kontrolu syrští povstalci ze Syrské svobodné armády (FSA), která bojuje proti IS i proti režimu prezidenta Bašára Asada a kterou podporuje Ankara.

Mluvčí mezinárodní koalice vedené USA dnes oznámil, že jednotky Demokratické síly Sýrie (SDF) se již stáhly za řeku Eufrat, aby se připravily na "případné osvobození" města Rakka z rukou IS. Toto město leží na východ od Eufratu blíže do syrského vnitrozemí.

Milice syrských Kurdů YPG dnes uvedly, že jejich jednotky se vrátily na své základny poté, co úspěšně dokončily operaci za osvobození města Manbidž. To získaly koaliční síly pod plnou kontrolu 12. srpna. Tři dny nato bylo podle dnešního oznámení YPG předáno vojenské velení manbidžské vojenské radě.