reklama

Učitelé dostanou do ruky třicetistránkovou příručku s názvem „Sekulatismus ve škole", která si klade za cíl řešit otázky, které se týkají modliteb ve škole, nošení náboženských symbolů nebo osvobození od určitých činností, jako je plavání.

Materiál vytvořilo oddělení pro vzdělávání, kultury a sportu (DIP). Jde o jakéhosi průvodce, který je doplněn karikaturami, a zdůrazňuje hlavní zásadu kantonu, kterou je sekularismu a náboženská neutralita „v souvislosti s velkou citlivostí náboženských otázek," cituje server The Local z prohlášní DIP.

„V současné situaci, kdy emoce příliš často převáží rozum, je nutné si připomenout rámce a zásady týkající se sekularismu ve škole," uvedla Anne Emery-Torracintaová, ministryně odpovědná za DIP.

„Respektování sekularismu ve školním životě je nejlepší způsob, jak zaručit harmonii ve společnosti, která se musí naučit v praxi uplatňovat multikulturalismus, aniž by ztratila ze zřetele své kořeny," dodala.

Materiál vznikl v reakci na nejnovější kontroverzní případy, které se objevily ve švýcarských školách kvůli náboženským otázkám. Začátkem letošního roku dva muslimští chlapci ve škole v Therwilu, v kantonu Basilej-venkov, vyvolali pobouření, když odmítli z náboženských důvodů potřást rukou jejich učitelce.

Poté, co jim škola zpočátku dovolila výjimku ze společné švýcarské praxe, bylo toto rozhodnutí kantonálními orgány zrušeno. Učitelky by podle rozhodnutí úřadů neměly být diskriminovány a každý, kdo by by se o takovou diskriminaci pokusil, by čelil pokutě ve výši až 5000 franků.

V červnu pak otec muslimských studentek dostal pokutu 4000 franků, protože odmítl umožnit jeho dvěma dospívajícím dcerám, aby navštěvovaly povinné lekce plavání v rámci výuky.

Podle pravidel uvedených v příručce je možné tolerovat mezi studenty nošení náboženských symbolů, pokud jejich nošení nebrání integraci studenta nebo nezpůsobuje problémy ve škole.

Všichni žáci jsou ale povinni účastnit se všech školních aktivit - včetně tělesné výchovy, plavání, biologie a sexuální výchovy - stejně jako propojených mimoškolních aktivit, jako jsou školní tábory. A nemohou mít výjimky z náboženských důvodů.

Studenti a jejich rodiče musí respektovat rovnost pohlaví, říká průvodce pro pedagogy. Žáci mohou mít omezené dny volna kvůli náboženským svátkům, pokud se nekryjí s časem zkoušek, ale modlitební místnosti ve školách povoleny nejsou.

Brožura zdůrazňuje, že „pravidla platí pro všechny a jsou neměnná". Tam, kde se vyskytnou problémy, by dítě a jeho rodina měly být vedeni k tomu, aby změnili svůj postoj, protože „cílem je vzdělávat, ne vylučovat".

Sekularismus není o násilné asimilaci nebo ignoranci náboženství, říká materiál, ale má za cíl zajistit „mírového soužití odlišností, aby každá osoba, aby mohly všechny osoby žít v klidu".