Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi změnili postoj vůči Merkelové: Kancléřka si dříve návštěvy užívala, tentokrát bude všechno jinak, píše německý list

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: www.wikipedia.org

Berlín - Německý deník Die Welt se dnes ve svém komentáři věnuje cestě kancléřky Angely Merkelové do České republiky. Zatímco v minulosti si politička návštěvu Prahy užívala, tentokrát to bude podle listu zcela jiné.

List uvádí svůj komentář titulkem "Dokonce i Putin je v Česku oblíbenější než Merkelová".

"Když Angela Merkelová dříve přijížděla na pracovní návštěvy Prahy, patřila k jejím rituálům procházka v davu na Karlově mostě. Především němečtí turisté se odvraceli od stánků a těšilo je, že mohou Merkelovou vidět zblízka. Ale i mnoho Čechů Merkelovou rádo přijímalo," napsal deník.

Po loňském vypuknutí migrační krize se ale postoj Čechů k ní změnil. "Vzhledem k tomu se Merkelová nejspíš tentokrát procházky v davu vzdá. A to ve městě, které patří mezi její oblíbená místa, kam chce soukromě po skončení svého působení ve funkci kancléřky opakovaně jezdit, jak sama dříve přiznala," uvedl Die Welt.

Deník píše, že kancléřčinu migrační politiku odmítá mnoho Čechů. Připomíná také postoj prezidenta Miloše Zemana, který varuje před posilováním islámu v Česku. "Přispívá tak k hysterii ve své zemi, v níž nyní téměř žádní uprchlíci nejsou," píše Die Welt.

Podle deníku se česká vláda snaží udržovat dobré vztahy s Německem a vyzdvihuje témata, která obě země spojují. "Přesto tentokrát cesta do Prahy nebude pro kancléřku žádná procházka," uzavírá Die Welt.

Oficiální program Merkelové začne odpoledne na Úřadu vlády, kde bude jednat se Sobotkou, následovat bude návštěva ČVUT a Pražského hradu. Po setkání s delegací prezidenta Zemana, ve které bude i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), absolvuje kancléřka ještě před odletem do Německa slavnostní večeři v Lichtenštejnském paláci.

Merkelová do ČR přijede poprvé od svého opětovného jmenování do funkce v prosinci 2013, celkově bude v Česku potřetí od roku 2005, kdy se ujala kancléřského postu. Její poslední návštěva v Česku se uskutečnila v dubnu 2012. Sobotka navštívil Berlín oficiálně v březnu 2014 a pracovně v květnu 2015.

Témata:  Angela Merkelová Česká republika

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy