Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI zadržela muže, který se chtěl připojit k radikálům z IS. Jeho reakce byla nečekaná

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Americká federální služba zatkla muže z Mississippi, který se pokusil připojit k radikální organizaci Islámský stát. Mladík za to úřadům poděkoval.

Na případ muže, který se loni pokoušel připojit k extremistické organizaci Islámský stát v Sýrii, upozornila agentura AP. Tvrdí, že mladík poděkoval za záchranu života agentům FBI, respektive za to, že ho před odchodem zatkli na letišti. 

Okresní soudkyně Sharion Aycocková dnes Muhammada Dakhlallu odsoudila na osm let vězení a na 15 let probačního dohledu. Dakhlalla (22) se k obvinění z terorismu přiznal už v březnu.

Mladík u soudu uvedl, že v době pokusu o odchod do Sýrie nechápal, co Islámský stát znamená a představuje. Přiznal, že ho oklamala videa, která sledoval se svou bývalou snoubenkou Jaelyn a která zachycovala radikály, jak pomáhají lidem v Sýrii a Iráku. Dakhlalla chtěl odcestovat do Sýrie spolu se snoubenkou.

Mladík podle svých slov změnil názor ve chvíli, kdy ve vazbě sledoval v televizi zprávy o útocích islamistů. Jeho snoubenka Jaelyn konvertovala k islámu během studia na Státní univerzitě v Mississippi a podle prokuratury právě ona přemluvila Dakhlallu, aby odcestovali do Sýrie. Měla v úmyslu to maskovat jako svatební cestu. 

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) USA Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy