Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda dobyla město Kajjára, v Bagdádu pak došlo k dalším bombovým atentátům

Irák, centrum Bagdádu
Irák, centrum Bagdádu
Foto: dia.mil

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oznámil, že vládní oddíly dobyly na Islámském státu klíčové město Kajjára, které leží jižně od Mosulu. V Bagdádu došlo k další sérii bombových atentátů, zemřelo 13 lidí.

Kajjára leží ve významné ropné oblasti 70 kilometrů od Mosulu. Iráčtí představitelé opakovaně slibují, že Mosul bude dobyt do konce letošního roku.

Iráckým vládním jednotkám se podařilo získat Kajjáru nacházející se u velké letecké základny. Tu vládní vojska obsadila již před více než měsícem. Znamená to důležitý krok při postupu na Mosul, řekl předseda vlády Abádí.

Na severu a jihu Bagdádu při útocích v rušných ulicích zahynulo při několika explozích dnes pět osob a 17 jich utrpělo zranění. Další dva lidi zabily a sedm zranily bomby připevněné k automobilům na jihu a východě metropole. Šest lidí přišlo o život při třech přestřelkách v různých čtvrtích hlavního města. K násilnostem se zatím nikdo nepřihlásil.

Vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí dnes vyzval irácké sunnity, aby se připravili na "dlouhou gerilovou válku", pokud bude Islámský stát poražen. "Iráčtí sunnité by se neměli jen tak vzdát, pokud (jejich) města padnou do rukou šíitské (vládní) armády," řekl Zavahrí ve videonahrávce, kterou rozšířili jeho stoupenci.

Témata:  Irák Islámský stát Al-Káida

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy