Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Doněckem otřásl výbuch, podle separatistů jde o atentát

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - Východoukrajinským Doněckem dnes otřásla silná exploze, která zabila jednoho člověka. Jeho indentita zatím není známa. Vůdce proruských separatistů Alexander Zacharčenko řekl terčem výbuchu mohl být jeho zástupce nebo jeden z velitelů povstaleckých sil.

"Výbušné zařízení bylo v pytli s odpadky vedle bydliště vicepremiéra. Nedaleko odtud žije také velitel praporu Sparta," řekl Zacharčenko novinářům. Velitel Sparty, přezdívaný Motorola, byl začátkem června zraněn, což ale připsal nešťastné náhodě při manévrech.

Zacharčenko tvrdil, že se v pondělí u jeho domu podařilo najít a zneškodnit nálož, která jej měla zabít. Počátkem srpna přežil pokus o atentát vůdce separatistů v Luhansku Igor Plotnickij.

Výbuchy bomb si vyžádaly životy několika povstaleckých vůdců. Separatisté z těchto útoků obviňují záškodníky z Kyjeva, což Ukrajina popírá a atentáty připisuje vyřizování účtů mezi samými povstalci.

Loni v prosinci byl při výbuchu svého automobilu zabit Pavel Drjomov, velitel kozáckých jednotek, které bojovaly po boku proruských separatistů. Podobným způsobem přišel loni v květnu o život i jiný známý velitel proruských povstalců Alexej Mozgovoj.

Témata:  Ukrajinská krize Alexandr Zacharčenko bombové útoky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy