Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatsko bojuje s požárem, oheň nejde uhasit už třetí den

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Šibenik - Dalmácie již třetí den bojuje s požárem, který vypukl začátkem týdne. Aktuálně se oheň rozšířil asi deset kilometrů od Šibeniku, kde pohlcuje horské borové lesy.

Plameny, požár lesa a hustý štiplavý dým. Tak to teď vypadá na některých místech Chorvatska. Část území v okolí Šibeniku a Splitu zachvátil požár. V okolí Splitu již mají hasiči požáry pod kontrolou, horší je situace v horách u Šibeniku.

Chorvati nasadili do boje se živlem i letadla, které z moře odčerpávají vodu a pak s ní hasí oheň. Včera ale podle portálu Topky.sk letecké jednotky nemohli kvůli silnému větru nasadit.

Rekreanti u moře naštěstí nejsou v ohrožení. Pozor by si ale měli dát ti, kdo vyrážejí na túry do okolí.

Během posledních hodin museli hasiči likvidovat hned několik požárů najednou. V Chorvatsku panuje teplé a suché počasí, ve kterém se plameny rychle šíří.

Vyšetřovatelé příčiny požárů zatím neznají. Pracují ale s hypotézou, že minimálně jeden požár pravděpodobně někdo založil a pachatele se snaží vypátrat.

Témata:  Chorvatsko hasiči požáry

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy