Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o burkiny pokračuje. Před francouzskou ambasádou v Londýně se protestovalo

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž/Londýn – Je zákaz nošení burkin, tedy plavek zahalujících téměř celé tělo, ve Francii oprávněný? Do sporu se  vložila státní rada, která v zemi plní mimo jiné funkci nejvyššího správního soudu. Právě ona by měla definitivně rozhodnout.

Zatímco nejvyšší státní činitelé omezování burkin i dnes obhajovali, asi tři desítky žen kvůli tomu uspořádaly před francouzským velvyslanectvím v Londýně protestní demonstraci. Rada, na kterou se obrátila rozhořčená muslimská obec a která původně měla rozhodnutí vydat již dnes, nakonec termín zveřejnění odložila na pátek.

Prezident François Hollande dnes naznačil, že společnost žije v napětí, které je zapotřebí zmírňovat dodržováním společných pravidel bez vzájemných provokací a bez stigmatizace některých jejích příslušníků. Zatímco vládní garnitura takovými větami obhajuje zákaz burkin, představitelé muslimské obce prakticky stejnými slovy tato opatření kritizují.

Jednotný postoj nemá ani vláda, premiér Manuel Valls dnes v rozhlase prohlásil, že zákazy burkin nejsou žádným přehmatem. Ministryně školství Najat Vallaudová-Belkacemová původem z Maroka je i v otázce nošení závojů mnohem tolerantnější, naopak řekla, že nárůst zákazů „není vítán".

Od konce července vyhlásilo zákazy několik starostů ve francouzských letoviscích, například v dějišti mezinárodních filmových festivalů Cannes, a od poloviny srpna městské úřady za jejich porušování vybírají i pokuty. Cannes svůj krok zdůvodnilo tím, že burkiny příliš zdůrazňují příslušnost k náboženství.

Před francouzskou ambasádou v Londýně se dnes objevily asi tři desítky žen v burkinách i bikinách, které se na rozesetém písku pokoušely hrát plážový volejbal a skandovaly hesla jako „Islamofobie není svoboda". Akce byla bezprostřední reakcí na fotografii z tisku, na níž uniformovaní strážníci ve Francii vybízejí jednu ženu, aby si sundala část burkin.

Témata:  muslimové Francie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy