Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chci summit o navracení migrantů, volá rakouský ministr obrany

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň/Berlín - Vstřícnost německé kancléřky Angely Merkelové k migrantům dnes ostře kritizoval rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. Ten chce o otázce migrantů jednat na úrovni Evropské unie.

Doskozil požaduje rychlé svolání summitu EU k navracení odmítnutých žadatelů o azyl, informovala dnes agentura APA.

Sociálnědemokratický politik uvedl, že uprchlická politika Merkelové vedená v duchu jejího výroku „My to zvládneme" byla nezodpovědná a vytvořila další podnět pro příliv migrantů.

Kancléřka použila slogan „My to zvládneme" loni 31. srpna krátce před otevřením hranic, aby povzbudila Němce k přijetí vlny migrantů. Později svůj výrok několikrát zopakovala.

Podle Doskozila ale nemohla být řeč o tom, že „to zvládneme" - vzhledem ke stále vysokým počtům uprchlíků přicházejícím do Itálie.

Ministr proto volá po brzkém „repatriačním summitu na evropské úrovni". Cílem setkání má být uzavření smluv se zeměmi původu o navracení odmítnutých žadatelů o azyl. Deportace odmítnutých uprchlíků totiž často selhávají na chybějících dohodách se zeměmi původu.

Témata:  Angela Merkelová Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy