reklama

Špatný sled událostí

Velitelství amerických ozbrojených sil přiznalo, že úterní nálet na pozice IS poblíž syrské Rakky mohl způsobit ztráty na životech civilistů. Dle středečního stanoviska americké strany se do cílové oblasti po vypálení střely vzduch-země dostalo nevojenské vozidlo, přičemž jeho posádka po zásahu zřejmě zahynula.

Podle Maloofa je dobře možné, že k tomu skutečně došlo. Připomíná, že není zřejmé, zda útočil pilotovaný letoun, či dron. "Obecně, s dronem můžete vidět přibližující se vozidla, ale pokud to je vysoko letící letadlo, pak zřejmě ne," vysvětluje expert s tím, že se jednalo o velmi nešťastný sled událostí.  

Bývalý zaměstnanec amerického ministerstva obrany tvrdí, že pro podobné útoky Pentagon nastavil velmi přísná pravidla, ale takové situace mohou nastat velmi snadno. To je dle odborníkova názoru obecný problém, pokud se útočí na cíle uprostřed civilní oblasti, kde se  události mohou ubrat velmi nežádoucím směrem.

  • Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.   

"Vyšetřuje to Pentagon," deklaruje Maloof. Poukazuje, že americká armáda vydala stanovisko, které zahájení šetření potvrzuje, a je tudíž pravděpodobné, že došlo k civilním obětem. Expert vysvětluje, že pokud útočil pilotovaný stroj, neexistoval způsob jak padající bombu zastavit. Pokud by šlo o dron, dění v cílové oblasti se dalo monitorovat a vypouštěná raketa mohla být odkloněna, dodává analytik s tím, že v tomto případě nálet provedl zřejmě vysoko letící pilotovaný stroj.

Pro zabíjení nevinných civilistů podle experta přesto neexistuje žádné ospravedlnění. Přesto v americké armádě existují odhady, které s tímto počítají, uvádí bývalý muž z Pentagonu. Dodává, že se nazývají "vedlejší škody", což je ohavný termín pro smrt civilistů. "Jsou však cesty, jak se s takovým zacílením vypořádat," zdůrazňuje Maloof. Konstatuje, že americké ozbrojené síly musí odvádět lepší práci s ohledem na skutečnost, že továrna, která byla cílem útoku, ležela uprostřed silně obydlené zóny.  

Džihádisté s mrtvými civilisty počítají

V tomto případě mohly být na vině i zavádějící zpravodajské informace, spekuluje odborník. Deklaruje, že americká strana musí být mnohem preciznější, když na podobné objekty útočí, jelikož je zřejmé, že IS je záměrně umisťuje do lokalit plných civilistů. "Počítají s civilními oběťmi," varuje Maloof. Dodává, že USA by toto měly vzít v potaz, když takové cíle ničí, což se bohužel zatím neděje.      

Analytik připomíná, že při nedávném incidentu jeden ze západních leteckých úderů zabil zřejmě až stovku civilistů. Doplňuje, že i v tomto případě byla na vině špatná zpravodajská práce - znovu se jednalo o objekt nacházející se přímo uprostřed vysoké koncentrace civilního obyvatelstva. "Cíle takového druhu musí být minimalizovány," apeluje Maloof.    

Expert očekává, že lidskoprávní organizace zřejmě smrt syrských civilistů při náletu potvrdí, zřejmě i odsoudí a možná budou hovořit i o válečném zločinu. "To je však cena války," konstatuje analytik a ujišťuje, že Pentagon podniká příslušná opatření s cílem pokusit se minimalizovat takové situace. Na druhou stranu, pokud jde o velmi významný cíl, Američané jsou ochotni navzdory všemu přijmout zhruba 50 civilních obětí, uvádí bývalý zaměstnanec amerického ministerstva obrany.       

"I jedna je však příliš. Musí dělat mnohem lepší práci a bombardovat precizněji, pokud se vydávají touto cestou," tvrdí Maloof. Vysvětluje, že na objekty v oblastech s vysokým výskytem civilistů by měly útočit pozemní jednotky, což je však v současnosti nepřijatelný scénář. Situace s bombardováním podobných cílů tak dle jeho odhadů bude pokračovat.