Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko chce postavit další plot proti migrantům

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes oznámil, že podél hranice se Srbskem bude postaven druhý plot proti uprchlíkům. Jde o reakci na možnost, že zkrachuje březnová dohoda EU-Turecko.

"Probíhá technické plánování pro stavbu masivnějšího obranného systému vedle už existující obranné linie, která byla narychlo postavena loni," řekl Orbán. Plot s žiletkovým drátem vybudovalo Maďarsko loni na podzim podél svých hranic se Srbskem a s Chorvatskem.

Orbán nyní vyjádřil obavy, že by do Evropy mohly začít přicházet stovky tisíc migrantů, pokud by Turecko přehodnotilo svůj postoj k dohodě s Evropskou unií o spolupráci v uprchlické krizi.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan kritizuje unii, která podle něj neplní svou část dohody zejména pokud jde o zavedení bezvízového styku pro Turky. Brusel trvá na tom, že Turecko dosud nesplnilo technické podmínky, které jsou pro liberalizaci vízového styku nutné.

Témata:  Maďarsko uprchlíci Viktor Orbán

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy