Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Novém Zélandu našli mrtvolu. Zřejmě partnera zachráněné Češky

Pavlína Pížová
Pavlína Pížová
Foto: Facebook

Wellington - Záchranáři dnes na Novém Zélandu patrně nalezli tělo českého turisty, jehož partnerka čekala měsíc na záchranu v horské chatě. Žena na tiskové konferenci přiznala, že bylo chybou nikomu o plánovné túře neříct.

Policie uvedla, že pozůstatky bude ještě třeba formálně identifikovat. Pár se podle Češky vydal na cestu 24. července a muž o čtyři dny později upadl na strmém kopci. Ženě se podle jejích slov podařilo k němu dostat, muž však podle všeho nedlouho poté zemřel.

Zachráněná Češka vystoupila dnes po poledni místního času na tiskové konferenci. "Jak si asi dovedete představit, byl uplynulý měsíc velmi trýznivý pro mne, mou rodinu i rodinu mého partnera," uvedla viditelně pobledlá mladá žena.

Dodala, že po tragické nehodě partnera strávila pod širým nebem tři noci, než se jí podařilo hlubokým sněhem dostat do bezpečí chaty, kde se kvůli svému zdravotnímu stavu i počasí rozhodla zůstat.

"Byla jsem vyčerpaná a měla jsem zmrzlé nohy," řekla. Podnikla sice několik pokusů o opuštění svého útočiště, odradilo ji ale špatné počasí i její zdravotní stav.

Žena v slzách poděkovala novozélandským záchranářům a české honorární konzulce v Queenstownu Vlaďce Kennett.. Ta řekla, že česká turistka je podle ní "velmi silná žena", která udělala maximum pro svou záchranu.

Témata:  Nový Zéland úmrtí Čechů v zahraničí Pavlína Pížová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.