reklama

Tibi v rozhovoru připomněl poučku sociologa Maxe Webera, podle které má politik tři povinnosti – smysl pro odpovědnost, zdravý úsudek a vášeň pro objektivitu. „'My to zvládneme' je slogan, který může být dobrý nebo špatný. Nezajímám se o něj. Mě zajímá, zda za ním existuje nápad nbo myšlenka. Ale já tam nápad nevidím," uvedl politolog s tím, že se už Merkelová měla poučit. Kvůli teroristickým útokům přerušila svou dovolenou a na tiskové konferenci zase řekla: „My to zvládneme". „Málem jsem spadl ze židle, Pomyslel jsem si – tohle je země, ve které žiju?" spustil Tibi.

Kncléřka si podle něj měla uvědomit, že na celém světe loni bylo 58 milionů uprchlíků, podle údajů OSN dokonce více než 65 milionů. „Většina těchto lidí pochází z Afriky a Středního východu a chce jít do Evropy. To je problém. Jsem ochoten akceptovat 1, 2 nebo 3 miliony. Ale nemohu přijmout 65 milionů. To není možné. Nehovoříme o morálce. Politika není morálka," vysvětluje Syřan s tím, že věta „Můžeme to udělat" nenabízí řešení.

„Jsem racionalista, nejsem moralista. Před několika dny jsem se zde v Göttingenu setkal s asi 10 Syřany ze tří skupin. Mluvil jsem s nimi. Myslím, že dva Syřané z Damašku byly skvělí. Přišli sem, když jim bylo 16 a teď je jim 18. Jdou do školy a chtějí se naučit profesi. Jsou to obyčejní lidé. Když jsme se rozloučili Řekl jsem jim: Nezapomeňte, škola je vždy na prvním místě. Pokud budete chodit do školy, na střední škole odmaturujete. Pokud budete studovat na univerzitě, Němci se k vám budou chovat báječně," uvedl s tím, že právě takové Syřany srdečně vítá.

„Dnes ráno jsem ale potkal také členy Muslimského bratrstva, kteří chtějí v Německu teokracii. A těm jsem řekl: musí být vděční, že jste tady, nemůžete svou ideologii Němcům nutit. A oni se mě zeptali, jestli jsem muslim. Řekl jsem, že ano. A oni mi řekli: tato země patří Alláhovi a Alláh nám Německo dal. A my tady budeme uplatňovat muslimské zákony!" popisuje svoje zkušenosti Tibi s tím, že to není ten tolerantní islám, který kdysi poznal v Damašku. „Neexistuje kategorie Syřan. Moje zkušenost ukazuje, že jsou Syřané, kteří jsou dobří. Jsou vděční, že jsou tu. Získají vzdělání a stanou se úspěšnými. Ale přichází také islamisté. Chtějí šířit myšlenky, které naše ústava nepovoluje," vysvětluje.

V rámci své práce prý nedávno navštívil Káhiru. „Věřte mi, dokonce i žebráci v ulicích Káhiry velmi dobře ví, že v Německu můžete získat byt, měsíční dívky, a tak dále. Německo nabízí mnoho - můžete do Německa vstoupit bez platných dokladů. Můžete požádat o azyl. Pokud jste odmítnut, jste stále tolerován. Takže můžete zůstat. Obdržíte sociální dávky. Žádná jiná země na světě to nedělá. Jak dlouho může Německo takhle pokračovat? Jak dlouho může zůstat klidné bez sociálních konfliktů? Můj okruh přátel skládá převážně z přistěhovalců: Peršané, Afghánci a Turci. A my, jako přistěhovalci, kteří zde žijeme po dlouhou dobu, máme obavy. My máme strach. A můžu říct, čeho se bojíme – dnešní dobráci se zítra mohou stát neonacisty. Pak budeme v průšvihu," varuje politolog.

Poukazuje třeba na to, že v Berlíně se situace zhoršuje. „Jděte tam a najdete libanonskou paralelní společnost, kde převládá obchod s drogami, prostituce a trestná činnost. A dokonce ani berlínská policie si netroufám tam jít," říká Tibi.

Dodává, že Němci se nepoučili z historie. „Moje zkušenosti v poslední době ukázaly, že mezi lidmi, kteří sem přicházejí, jsou Syřané, kteří jsou ochotni přijmout německou ústavu, kteří se chtějí integrovat a kteří chtějí získat vzdělání. Ale jsou tu i Syřané, kteří jsou islamisté a chtějí zavést islamismus zde. Musíme se mezi nimi konečně naučit rozlišovat. Cizinci a uprchlíci neexistují. Mezi uprchlíky jsou zločinci. A mezi uprchlíky jsou lidé, kteří jsou traumatizovaní, kterým musíme pomoci a kteří si pomoc zaslouží," dodal.