Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama rozšíří mořskou rezervaci u Havaje, bude největší na světě

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Washington - Mořskou rezervaci Papahanaumokuakea u Havaje, která je na seznamu UNESCO) prohlásil v roce 2006 za chráněnou tehdejší prezident George Bush mladší. Současný šéf Bílého domu Barack Obama její rozlohu výrazně rozšíří.

Po rozšíření bude mít chráněný park rozlohu asi 1,5 milionu kilometru čtverečních, což z něj podle havajské televize KHON učiní největší mořskou rezervaci na světě. Pro srovnání, rezervace bude mít zhruba třetinu rozlohy Evropské unie.

Rozloha parku po svém vyhlášení prezidentem Bushem mladším před deseti lety byla zhruba čtvrtinová, i tak ale v té době byla podle Reuters největší na světě. Vyhlášení parku, kde je zakázán komerční rybolov, poté inspirovalo vznik podobných rezervací po celém světě.

Na chráněném území, které zahrnuje Severozápadní havajské ostrovy, žijí mořské želvy, tuleni havajští a miliony mořských ptáků. Obama, který se narodil na Havaji, oblast navštíví 1. září, aby poukázal na hrozbu změn klimatu, které oceány čelí.

Témata:  Havajské ostrovy Barack Obama příroda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy