Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko vytvoří aktivní armádní zálohy

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko začne vytvářet aktivní armádní zálohy, pilotní projekt se zaměří na výcvik ženistů. Zájemce chce stát motivovat příspěvkem 600 eur za každý rok, ve kterém účastník absolvuje cvičení. Kromě toho budou členové záloh pobírat během cvičení plat.

"Systém aktivních záloh u nás zatím řešen nebyl. Počty aktivních záloh jsou nula. V každém případě je situaci potřeba změnit," uvedl ministr obrany Peter Gajdoš. Záměr podle ministra přímo nesouvisí se současným vývojem bezpečnostní situace ve světě.

"V roce 2017 předpokládáme vycvičit do 50 (členů) aktivních záloh. Nebudou to plukovníci, generálové, ale nejvýkonnější složky," řekl Gajdoš. Dodal, že celkem plánuje ministerstvo obrany s ohledem na své finanční možnosti vytvořit 257 míst v aktivních zálohách, a to z ženistů, chemiků a dělostřelců.

Slovenská armáda dříve v tomto roce odstartovala projekt dobrovolné vojenské služby, zájem veřejnosti byl ale výrazně nižší oproti očekávání. Do programu nastoupily necelé čtyři desítky osob a tento počet po zahájení výcviku ještě klesl. Podle odborníků slabý zájem souvisel s nízkou finanční odměnou zhruba 135 eur (3650 Kč) měsíčně, kterou stát za účast v dobrovolné vojenské službě nabízí.

Povinná vojenská služba na Slovensku byla zrušena v roce 2006. V současnosti slouží 13.000 profesionálních vojáků.

Témata:  Slovensko Slovenská armáda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy