reklama

Neonacističtí násilníci važně zranili tři žadatele o azyl, kteří do Německa utekli před válkou a pronásledováním z jejich rodného Iráku. Informuje o tom server Express.

Ali H. (43), Faisal M. (25) a Sarhan S. (19) byli surově napadeni v neděli časně ráno na břehu řeky Labe v Drážďanech, z incidentu si odnesli středně těžká až těžká zranění. Čtvrtý muž, Birhat K. (23) byl lehce zraněn.

Útočníci před napadením zařvali nacistický pozdrav „Sieg Heil!" a řekli mužům, aby se „ku*va vrátili zpátky, odkud přišli."

Birhat vypověděl, že se fotili na jasně osvětleném chodníku u řeky ve staré barokní části města, když skupina neonacistů, kteří na sobě měli oblečení fotbalového klubu Dynamo Drážďany, zastavila nedaleko nich.

„Skočili na nás zezadu a zasypali nás ranami pěstí. Jeden z mých přátel je stále v nemocnici. Bojím se v noci chodit ven a chci se dostat co nejdál od Drážďan, jak to půjde," přiznal Birhat.

Muži patří k menšině jezídů, kteří pochází ze severního Iráku. Velká část této náboženské komunity byla zajata bojovníky Islámského státu, muži byly zmasakrováni a z žen se staly sexuální otrokyně. „Přišel jsem sem, abych našel klid a místo toho jsem byl napaden nacisty," poteskl si Birhat.

Policie předala případ na jednotce specializující se na zločiny z nenávisti. Policejní mluvčí Kathleen Doetschová řekla, že jsou pachatelé hledáni na základě obvinění ze způsobení těžkého ublížení na zdraví.