reklama

Lékaři bez hranic to dnes uvedli v tiskové zprávě, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici. Útok se odehrál zhruba 24 námořních mil na sever od libyjského pobřeží. Ozbrojení muži na palubě motorového člunu stříleli z dálky 400 až 500 metrů směrem na loď Bourbon Argos a pak na ni nastoupili. Na palubě nebyli žádní zachránění. Posádce lodi ani členům týmu Lékařů bez hranic se nic nestalo.

„Přestože neznáme identitu útočníků, ani jejich motivaci, po prvotním zhodnocení faktů se zdá, že se jednalo o dobře trénované profesionály," uvedl Stefano Argenziano, vedoucí operací Lékařů bez hranic. „Jde o závažný a alarmující útok. Střílení směřující na naši loď mohlo fyzicky ohrozit naše spolupracovníky," dodává.

Incident začal v 9. 15 ráno, kdy byl člun spatřen. Protože náš tým neměl od motorového člunu přibližujícího se směrem k Bourbon Argos žádné jasné informace, neprobíhala komunikace a nedostal ani radiovou odpověď, preventivně se schoval do bezpečného úkrytu na lodi. Ozbrojení muži vstoupili na loď Bourbon Argos a procházeli se po ni. Asi po 50 minutách odešli, aniž by si cokoliv odnesli. Na lodi byly vidět stopy po několika vystřelených kulkách, poničení ale bylo minimální. Díky bezpečnostním postupům byli všichni členové týmu v bezpečí, protože po celou dobu zůstali v úkrytu.

Pátrací a záchranné operace ve Středozemním moři, které Lékaři bez hranic řídí z Itálie a Malty, budou ve spolupráci s SOS Mediterranee pokračovat na lodi Aquarius a Dignity I. Lékaři bez hranic společně se svými partnery budou nadále poskytovat akutní život zachraňující péči a lékařskou pomoc lidem zachráněným na moři.

„Vzhledem k navyšujícímu se počtu úmrtí a zhoršující se situaci v Libyi považujeme zaměření evropské politiky na ochranu vnějších hranic a zastrašování za nebezpečně krátkozraké a zcela nevhodné pro tuto krizi," dodal Argenziano. „Záchranné a pátrací aktivity jsou pouze paliativním opatřením, které má pokrýt nedostatek bezpečných a legálních cest. Nyní, více než kdy dříve, je potřeba, aby Evropská unie a její členské státy vytvořily proaktivní mechanismus zachraňující životy a pomáhající těm, kteří hledají bezpečí."

Lékaři bez hranic nadále trvají na zajištění bezpečných a legálních alternativ pro ty, kteří překračují Středozemní moře. To je jediný způsob, jak zastavit úmrtí na moři.