Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká loď zahájila palbu. Nápětí mezi Íránem a USA roste

USS Truxtun (DDG-103)
USS Truxtun (DDG-103)
Foto: U.S. NAVY

Teherán - Ve středu došlo k další vyostřené situaci mezi americkým a íránským námořnictvem. Hlídkové plavidlo amerického námořnictva dokonce vypálilo na íránskou loď tři varovné výstřely, než se vyostřená situace uklidnila.

Jedná se o jeden z mnoha případů z poslední doby, který zvyšuje napětí mezi oběma zeměmi.

V jednu chvíli se ve čtvrtek íránská loď přiblížila na 200 yardů (necelých 183 metrů) od hlídkujícího plavidla USA, uvedl portál CNN. Americké plavidlo se pokusilo o riskantním kurzu íránskou loď informovat rádiem i světlicemi, když vše selhalo, vystřelila loď Spojených států tři varovné výstřely do vody. Až poté se začala loď íránského námořnictva opět vzdalovat.

Mluvčí amerického úřadu vlády Elizabeth Trudeauová pro CNN uvedla, že podobné incidenty zbytečně zvyšují napětí, které mezi oběma zeměmi panuje. K podobnému incidentu došlo jen den předtím, kdy se čtyři íránské lodě ve velké rychlosti nepříjemně přiblížily k americkému bitevníku USS Nitze.

Témata:  Írán USA U.S. Navy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy