Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do syrského města Darája vjely humanitární konvoje, budou evakuováni civilisté i povstalci

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Do obléhaného syrského města Darája dnes vjely humanitární konvoje Červeného půlměsíce. Na základě dohody mezi syrskou opozicí a režimem prezidenta Bašára Asada budou z předměstí Damašku evakuováni civilisté i povstalci.

Darája leží asi 12 kilometrů od syrské metropole a od roku 2012 ji obléhá armáda. Podle OSN tam dlouhodobě žije bez dodávek potravin na 4000 lidí. Po mnoha neúspěšných pokusech se tam vůbec poprvé od začátku syrské války podařilo dopravit humanitární pomoc letos v červnu.

Již od rána čekalo na závěrečné povolení k vjezdu do města nejméně 48 autobusů, osm sanitek a několik automobilů Červeného půlměsíce a OSN.

Podle dohody vláda umožní bezpečný odchod 700 povstalcům, kteří složí zbraně a přesunou se do provincie Idlib, kterou kontroluje opozice. Asi 4000 civilistů bude převezeno do provizorních přístřešků v Damašku a jeho okolí.

Televizní stanice Al-Džazíra s odvoláním na své zdroje uvedla, že se evakuace týká až 8000 civilistů a 800 rebelů. Před válkou ve městě žilo čtvrt milionu obyvatel. OSN vyjádřila o ukončení obléhání Daráji pochybnosti. Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien řekl, že by civilisté měli být evakuováni jen v případě, že je to bezpečné.

Témata:  Sýrie humanitární pomoc OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy