Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové ve Francii vyhráli: Soud pozastavil zákaz nošení burkin

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž - Nejvyšší správní soud ve Francii dnes pozastavil zákaz nošení burkin na plážích, který zavedly téměř tři desítky pobřežních měst a obcí. Definitivní verdikt zazní později.

Zákazy nošení plavek zakrývajících celé tělo se ve Francii začaly objevovat od konce července, od poloviny srpna pak městské úřady za jejich porušování vybírají i pokuty. Krok vesměs zdůvodňují tím, že burkiny příliš zdůrazňují příslušnost k náboženství, což odporuje laickým zásadám republiky.

Na státní radu, která v zemi zastává roli nejvyššího správního soudu, se obrátila pobouřená muslimská obec, která zákaz označila za diskriminační. O zrušení zákazu požádala rovněž Liga pro lidská práva.

Členové rady jim v dnešním verdiktu dali za pravdu, když uvedli, že zákaz "vážně a zjevně nelegálně narušuje základní svobody". Rozhodnutí se vztahuje na jedno z letovisek na francouzské riviéře, město Villeneuve-Loubet. Podle médií by však mělo představovat precedens pro ostatní dotčená města, mezi nimiž je například Cannes.

Podle Reuters jde o dočasný verdikt, který soud vydává v případech, kdy na zvážení všech okolností potřebuje více času.

Témata:  Francie muslimové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy