reklama

Krom útočných pušek SR loni vyvezla do Saudské Arábie stovky těžkých kulometů, přenosných protitankových zbraní, minomety a dělostřelecké systémy.

"Co se týče prodeje zbraní, je to obchod, který realizuje nejen Slovensko, ale i ostatní státy světa. Platí zde velmi přísná pravidla. Konečný uživatel odpovídá za to, jakým způsobem tyto zbraně použije," řekl Gajdoš.

Britský list The Guardian již v červenci napsal, že východoevropské země, včetně ČR a SR, v uplynulých čtyřech letech v tichosti schválily prodej zbraní za více než jednu miliardu eur pro blízkovýchodní státy, které jsou známé tím, že je dále posílají do Sýrie. "Kdybychom neprodávali my, dělal by to někdo jiný," reagoval tehdy premiér Robert Fico.

"Jediné logické vysvětlení toho, že ty zbraně posíláme do Saúdské Arábie, je to, že ta země je přesouvá někam dále. Podle všech podezření nakonec končí v Sýrii nebo Jemenu," řekl veřejnoprávnímu Slovenskému rozhlasu analytik Martin Dubéci. Saudská Arábie má pod něj moderní armádu, která nakupuje nejnovější technologie a nepotřebuje vojenské zboží z východní Evropy.

Slovenské úřady podrobnosti o obchodu se zbraněmi nezveřejňují. Podle listu Sme loni v Saúdské Arábii skončily zbraně a jiný vojenský materiál ze Slovenska v hodnotě více než 17 milionů eur.