Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ a Rusko musí zkrotit zbrojení, vyzval Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Foto: Reprofoto ČT

Berlín - Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier bude jednat s OBSE. Bezpečnost v Evropě je podle něj ohrožena, pokud Rusko a Západ nevyjednají nová opatření na kontrolu zbrojení.

Německo, které letos předsedá OBSE, příští týden hostí neformální setkání ministrů zahraničí OBSE.

Steinmeier v komentáři pro německý deník varoval, že "mezi Ruskem a Západem se otevřely hluboké propasti". Ruská anexe Krymu a rozhodnutí Moskvy pozastavit platnost Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE) z roku 1990 jsou podle Steinmeiera důkazy hroucení bezpečnostní architektury na starém kontinentě.

"Hrozí nové, nebezpečné závody ve zbrojení," citovala německého ministra zahraničí agentura DPA.

Steinmeier nyní přichází s vlastní iniciativou, který má ambicióznější cíle než CFE. Berlín chce nová pravidla pro rozmístění raket, tanků, ale i dronů. Německo požaduje i regionální limity pro zbrojení a opatření na zvýšení transparentnosti.

Témata:  Německo Frank-Walter Steinmeier OBSE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy