Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko Američany nemusí, ti mu proto podlézají? Server rozebral situaci ve světě

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Turecký vojenský vpád do Sýrie, který začal ve středu za americké letecké podpory, je dobrou ilustrací toho, jak pobuřující může být spletitost aktuální zahraniční politiky Spojených států, konstatuje úvodník serveru New York Times. Prestižní americký deník v něm analyzoval některé problematické aspekty vztahů mezi Washingtonem a Ankarou.

Odlišné priority

Deklarovaným účelem ofenzivy je vytlačení militantů Islámského státu (IS) z jedné z jejich posledních bašt a zásobovacích linií na turecko-syrské hranici, připomíná komentář. Připouští, že takový cíl, tedy větší zapojení Turecka do boje s IS, je očividně v americkém zájmu, ale je nutno dodat, že vyvstávají i nové komplikace.  

Největší tureckou prioritou po většinu trvání syrského konfliktu je držet syrské Kurdy dál od svých hranic, jelikož se Ankara obává, že jejich přítomnost v oblasti by posílila kurdské povstalce v Turecku, vysvětluje úvodník. Dodává, že krom vytlačení IS od svých hranic má turecká snaha vyhnat ozbrojence z pohraničního města Jarabulus také zabránit syrským Kurdům, kteří jsou však nejspolehlivější američtí spojenci v Sýrii, zmocnit se zmíněného města.  

"Komplikované cíle v Sýrii jsou jen jedním zdrojem napětí, které ženou turecko-americké vztahy na nové dno," varuje newyorský deník. Poukazuje na rostoucí autoritářství tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, které vzbudilo značnou tíseň ve Washingtonu a dalších západních metropolích poté, co došlo k masivnímu zátahu na jeho politické odpůrce po nezdařeném státním převratu z minulého měsíce.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Pomalá reakce Washingtonu na tureckou žádost o vydání Fetulláha Gülena, tureckého klerika žijícího aktuálně v Pensylvánii, který je Ankarou považován za mozek pokusu o puč, jen posiluje protiamerické nálady v Turecku, soudí New York Times.   

V této směsici konfliktních zájmů dělá dle názoru vlivného deníku Obamova administrativa dobře, když se zaměřuje na boj s IS a pokouší se zamezit dalšímu zhoršování vztahů s Tureckem. V země se totiž nachází letecká základna Incirlik, která je klíčová pro americké operace v Sýrii, připomíná úvodník. Rovněž doplňuje, že Turecko, spolu s Ruskem a Íránem, musí být součástí řešení syrské občanské války.   

Bianco šek pro Erdoğana?

Středeční návštěva amerického viceprezidenta Joe Bidena v Turecku, která časově souzněla se začátkem pozemní operace, měla za cíl uklidnit problematické vztahy, domnívá se vlivný server. Připomíná, že Biden volil smířlivý tón a omluvil se Erdoğanovi za to, že zemi nenavštívil hned po pokusu o státní převrat. Americký politik se zároveň veřejně nikterak nezmínil o vládních represích, ale naopak prohlásil, že Spojené státy berou vážně turecký požadavek na vydání Gülena a podpořil i turecké stanovisko, že postup kurdských jednotek nesmí překročit východní břeh řeky Eufrat.   

"Existují tací, kteří by možná preferovali, aby Biden řekl, co si většina amerických představitelů skutečně myslí," pokračuje New York Times. Tento názor podle úvodníku zní, že Erdoğanův zásah proti pučistům vypadá jako pokus umlčet veškerou opozici, že Turecká neschopnost zastavit konspirační teorie líčící Spojené státy jako spolukonspirátora v pokusu o převrat je pobuřující, že Turecko poskytlo jen málo důkazů v případu Gülenovy extradice a že Erdoğanovo autokratické chování z něj činí nespolehlivého spojence.      

Obamova administrativa jedná správně, když se snaží zabránit zhoršování vztahů s Tureckem, zdůrazňuje úvodník. Konstatuje, že Turecko je důležitý spojenec v rámci NATO v jednom z nejnestabilnějších koutů světa a v zemi se rovněž nacházejí americké jaderné zbraně.  

Washington tak již dal najevo, že si spojenectví s Tureckem vysoce cení, deklaruje New York Times. "Neměl by však Erdoğanovi dávat bianco šek k porušování lidských práv či potlačování jeho politických odpůrců," apeluje závěrem prestižní deník.  

Témata:  Turecko USA Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy