Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie rozháněla v Kišiněvu slzným plynem protivládní protest

Moldavsko, vlajka
Moldavsko, vlajka
Foto: Pixabay

Kišiněv - Slzným plynem rozháněla moldavská policie v sobotu v hlavním městě Kišiněvu demonstranty, kteří se snažili narušit vojenskou přehlídku uspořádanou v rámci oslav 25. výročí nezávislosti země.

Zasáhnout museli strážci zákona proti stoupencům opozice i během projevu prezidenta Nicolae Timoftiho. Při střetech nebyl nikdo zraněn, informovala média.

Stovky protestujících se shromáždily nedaleko hlavního náměstí Kišiněva. "Zloději" nebo "Styďte se", ozývalo se z jejich řad, když prezident v doprovodu dalších politiků kladl věnec k památníku knížete Štěpána III. Velikého, moldavského hrdiny z 15. století.

Řada protivládních akcí v této bývalé sovětské republice, ležící mezi Ukrajinou a Rumunskem, je výrazem protestu proti vlivu jednoho z nejbohatších mužů v zemi Vlada Plahotniuka na vládu, v jejímž čele v lednu stanul podnikatelův přítel Pavel Filip.

Témata:  Moldávie demonstrace v Moldavsku

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy