Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František navštíví italské obce zasažené zemětřesením

Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Vatikán - Papež František má v plánu navštívit obce ve střední Itálii, které zpustošilo středeční zemětřesení. Chtěl by tam přijet co nejdříve, žádná datum ale nezmínil, uvedla agentura AP.

K tamním obyvatelům se obrátil i během svého pravidelného poselství na Svatopetrském náměstí a vyjádřil jim svou podporu.

"Jakmile to bude možné, doufám, že přijedu a budu se moci s vámi vidět, abych vám přivezl útěchu v podobě víry, něhu otce a bratra, naději a podporu, kterou má křesťanství nabídnout," řekl papež před tisícovkami věřících shromážděných ve Vatikánu.

"Chtěl bych těmto milým lidem znovu vzkázat, že církev sdílí jejich utrpení a obavy," dodal.

Při zemětřesení zemřelo 290 lidí a bylo zraněno nejméně dalších 388 lidí, kteří se léčí v nemocnicích. Více než 2000 Italů přišlo o domov. Pro ně civilní obrana a dobrovolníci zřídili dočasné kempy v nejhůře postižených oblastech.

Vláda nyní čelí kritice kvůli nedostatečné připravenosti po ničivém zemětřesení o síle 6,3 stupně v roce 2009 blízko města L'Aquila, které si vyžádalo téměř 300 lidských životů a více než 1000 lidí bylo zraněno.

Témata:  Papež František zemětřesení v Itálii

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy