Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útoku armády proti IS zahynulo v Libyi 18 provládních vojáků

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Tripolis - Libyjské vládní jednotky dnes zahájily poslední fázi ofenzivy proti islamistům. Ti dosud drží několik pozic ve městě Syrta, jejich dosavadní baště.

Podle lékařských zdrojů při střetech zahynulo 18 provládních vojáků a dalších 120 jich utrpělo zranění, uvedla agentura AFP.

"Naše jednotky vstoupily do posledních dvou čtvrtí, které má v Syrtě pod kontrolou DAIŠ," uvedl mluvčí. DAIŠ je arabskou zkratkou pro hnutí Islámský stát (IS). "Závěrečná bitva o Syrtu začala," dodal.

Město Syrta, které leží asi 450 kilometrů východně od metropole Tripolisu, bylo pro IS nejpevnější pozicí mimo Irák a Sýrii.

Boje o Syrtu začaly v polovině května a 1. srpna zahájily Spojené státy na žádost nové libyjské vlády letecké údery na radikály, neboť libyjským jednotkám se nedařilo postupovat.

Témata:  Libye Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy