Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kosovu došlo k tvrdým střetům mezi policií a demonstranty, desítky zraněných

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Priština - Na jihu Kosova došlo v neděli k tvrdým střetům mezi policií a albánskými demonstranty, kteří se snažili zabránit 150 Srbům v příjezdu do vesnice Mušutište.

Do Mušutište měli namířeno srbští uprchlíci z této vesnice, kteří se nyní chtějí vrátit. Měli v úmyslu navštívit místní pravoslavný kostel. Desítky rozhořčených místních Albánců ale zablokovaly silnici, aby znemožnily příjezd autobusům se Srby, které zůstaly stát v bezpečné vzdálenosti od obce.

Policie se snažila dav rozptýlit nejprve domluvou, nakonec ale byla nucena nasadit příslušníky speciální zásahové jednotky. Demonstranti na ně házeli láhve a kamení, zatímco policisté proti nim zasáhli slzným plynem a obušky. Zraněno bylo 24 lidí.

Srbové nakonec od svého záměru ustoupili, protože se policii nepodařilo zajistit bazpečnost.

Témata:  Kosovo Srbsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy