Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Město dalo uprchlici práci, po jednom dni ji vyhodila. Podívejte se proč

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Luckenwalde – Pouze jeden den pracovala uprchlice z Palestiny, kterou najalo město Luckenwalde v německém Braniborsku. Žena se měla zapojit do šestitýdenního projektu určeného pro uprchlíky, ale radnice ji po několika hodinách propustila.

Palestinka (48) byla podle serveru The Local najata, aby se účastnila jako stážistka projektu určeného pro uprchlíky. Radnice ji však po jediném dni vyhodila. Důvodem byl spor o muslimský šátek, který žena nosila.

Rozhodnutí města potvrdila starostka Elisabeth Herzog-von der Heideová. „Islámský šátek je prostředkem, jak vyjádřit náboženský pohled na svět," řekla politička s tím, že nošení šátku by narušilo neutralitu radnice – stejně jako krucifixy, které jsou na radnici také zakázané. Původně přitom uprchlice měla pracovat celých šest týdnů.

Žena řekla, že si nechce sundat šátek v přítomnosti mužů, a proto Herzog-von der Heideová uvedla, že jí město není schopno nabídnout odpovídající pracovní prostředí. Dodala, že by bylo lepší, kdyby byla tato politika stážistům objasněna ještě před tím, než je radnice najme. Jde prý o poučení do budoucnosti.

Zástupce zemského sněmu a člen konzervativní strany Angely Merkelové CDU Sven Petke rozhodnutí sociálnědemokratické starostky kritizoval. „Neexistuje žádný právní základ pro toto rozhodnutí," řekl Petke s tím, že německý Ústavní soud rozhodl, že osobní přesvědčení a s tím související části oděvu by neměly být problematické. „Je to něco jiného než krucifix na zdi," dodal.

Členové krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) naopak rozhodnutí o propuštění stážistky ocenili. „Není-li povolen kříž v prostorách radnice, pak by tu nemělo být ani zvláštní zacházení pro muslimy," říká zástupce AfD Thomas Jung. „Starostka si zaslouží úctu, a ne plísnění za její nepříjemné rozhodnutí," dodal.

Nošení šátku v práci vyvolává v Německu poměrně vášnivé debaty – především jde-li o práci ve veřejném sektoru nebo soudnictví. Německý ústavní soud rozhodl, že loňské plošné zákazy nošení šátků pro učitele byly „ústavně omezující".

Mladá právnička v Bavorsku na konci června dosáhla vítězství, když soud uznal, že může nosit šátek při plnění zákonných povinností. Soudce uvedl, že neexistuje žádný právní důvod pro zamítnutí její náboženské a vzdělávací svobody. V poslední době však dvě hlavní sdružení soudců uvedla, že jsou zastánci zákazu šátků u soudu.

Témata:  uprchlíci muslimové Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.