Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát má spolubojovníky v Bangladéši, varuje Kerry

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Dháka - Šéf americké diplomacie John Kerry přijel na svou první návštěvu Bangladéše. Prohlásil, že má Islámský stát v této asijské zemi své spolubojovníky.

Kerry se dnes setkal v Dháce s premiérkou šajch Hasínou Vadžídovou a ministrem zahraničí Abdulem Hasanem Mahmúdem Alím. Americký ministr se s premiérkou shodl na potřebě mezinárodní spolupráce mezi tajnými službami a policejními složkami v boji s extremismem.

Bangladéšské bezpečnostní složky v sobotu usmrtily tři islamisty včetně organizátora červencového útoku na kavárnu v Dháce, při kterém zahynulo 22 lidí, většinou cizinců. Ozbrojenci byli zabiti ve svém úkrytu, dvoupodlažní budově na předměstí bangladéšské metropole. Byl mezi nimi i v Bangladéši narozený kanadský občan Tamim Ahmed Chowdhury, který podle všeho naplánoval útok v Dháce.

K červencovému útoku se přihlásil IS, bangladéšské úřady to ale odmítly. Podle nich šlo o akci skupiny Džumatul Mudžáhidín.

Témata:  John Kerry Islámský stát Bangladéš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy