Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sarkozy chce pustit migranty z Calais do Británie. Takhle to dál nejde, zuří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž/Londýn – Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se opět chce ucházet o post v Elysejském paláci, volá po změně dohody Le Touquet, která upravuje to, že se britské hraniční kontroly provádí už na březích Francie.

Sarkozy volá po zrušení dohody, který platí už od roku 2003. Tu paradoxně podepsal právě Sarkozy, který byl v tu dobu francouzským ministrem vnitra. Teď ale tvrdí, že by ujednání mělo být zrušeno. Díky dohodě přitom Francie brání migrantům, aby pronikli přes kanál La Manche do Británie, píše bulvární britský server Express.

K přesunutí hranice Spojeného království zpět přes kanál La Manche už opakovaně vyzval také Xavier Bertrand, šéf regionu Hauts-de-France. „Bez nové dohody mezi oběma vládami není možné, aby tady byli lidé zadržováni," řekl Bertrand BBC. V současné době podle právních předpisů EU mohou migranti v Calais požádat o azyl pouze ve Francii, ale jen málo z nich to udělalo. Všichni chtějí do Británie.

Bývalý britský velvyslanec ve Francii Sir Peter Ricketts už varoval, že v případě, že pravicový kandidát vyhraje příští rok prezidentské volby ve Francii, bude Británie nucena „vést docela vážný rozhovor s Francií o dohodě La Touquet". Jeho slova citoval server The Local.

Začátkem letošního roku se francouzský prezident François Hollande snažil rozptýlit britské obavy tím, že smlouva platí a že se nemění. Mezitím ale počet migrantů v táboře v Calais způsobil vrásky imigračním úřadům, které Džungli v Calais označují za bezpečnostní problém pro Francii.

Vysoce postavení policisté v Calais také varují, že tábor migrantů je „slepé místo" v bezpečnosti Francii. „Je skutečně úděsné, co se tam děje," řekl důstojník, který má za úkol udržování veřejného pořádku. „Je to horší, než kdy jindy."

V září bude v Džungli až 10 tisíc migrantů

Podle humanitárních pracovníků žilo v červnu v Calais asi 4500 migrantů, před dvěma týdny mluvili představitelé města o 6901 lidech. Skupiny, které v táboře pracují a distribuují jídlo, však hovoří až o 9 tisících. Policie teď říká, že skutečný počet obyvatel „by měla dosáhnout 10 tisíc do začátku září," napsal v pondělí list Le Figaro. A to jsou jen čísla týkající se Džungle. V nedalekém táboře v Grande-Synthe nedaleko od Dunkirku pobývají další asi 2000 migrantů.

Tábory nejsou právě nejmírumilovnější místa. Téměř každý týden přichází zprávy o několika útocích. Minulý týden byl v Calais zabit přistěhovalec ze Súdánu. Řidiči projíždějící přístavem v Calais pak pravidelně hlásí útoky basebalovými pálkami, motorovými pilami i kusy betonu.

Denis Hurt z policejního odboru UNSA odhaduje, že se asi 20 migrantů dostane každou noc do Velké Británie, přičemž někteří z nich se uchylují k násilí, aby se tam dostali. Ale ne všichni najdou v Anglii svůj vysněný ráj, který očekávali. Hurt dodal, že se někdy migranti později opět vrátí do Calais.

Příští měsíc by měla vzniknout nedaleko přístavu velká betonová zeď financovaná Londýnem. Cílem je zablokovat snahy migrantů o proniknutí do nákladních vozů jedoucích po silnici. Podle humanitárních organizací jde však jen o plýtvaní penězi, protože migranty od jejich vysněného cíle nic neodradí.

Témata:  uprchlíci Francie Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy