reklama

Záchranářům, kteří Pížovou objevili ve středu, řekla, že se do chaty uchýlila poté, co její partner Petr (†27) zemřel. Jeho tělo záchranáři našli a vyzvedli v pátek.

Ve čtvrtek policie Pížovou podrobila "důkladnému výslechu", a nyní může odcestovat do České republiky za svou rodinou, dodal list. Jak uvedla česká honorární konzulka v Queenstownu Vlaďka Kennett, zachráněné ženě se vede dobře, ale "zoufale touží po návratu domů".

Pár se podle Češky vydal na cestu 26. července a muž o dva dny později upadl na strmém kopci.  Vzhledem k tomu, že pár nikoho neinformoval, že se na cestu vydává, nikdo Čechy dlouhou dobu nepohřešoval a nikdo po nich nepátral.

Třiatřicetiletá Pížová připustila, že se svým sedmadvacetiletým partnerem udělali chybu, když svůj úmysl vydat se do hor nikomu neoznámili, neměli u sebe lavinový vyhledávač a celkově podcenili podmínky cesty.

Ta je oficiálně na zimu uzavřená, ačkoli zkušenější turisté po ní i v chladných měsících chodí. Jak upozornil deník The Guardian, řada lidí v průběhu července a srpna zveřejnila na facebooku z trasy Routeburn Track své fotografie.