Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilnosti v ukrajinské vesnici skončili vyhnáním Romů

Romové
Romové
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Oděsa – Desítky rodin Romů vysídlila ukrajinská vesnice kvůli podezření, že právě Romové mají na svědomí vraždu osmiletého dítěte. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na tamní média a úřady.

Potyčky v obci Loščynivka, ležící poblíž přístavu Oděsa na jihu země, propukly již v sobotu, kdy se našlo tělo osmileté dívky. Následně se stovky vesničanů vrhly na příbytky Romů, aby je zničily. Nikdo nebyl zraněn, protože Romové ze strachu z odplaty již utekli. V neděli se obecní rada usnesla, že Romové už nesmějí ve vsi žít.

Podle úřadů však není toto rozhodnutí legální. „Teoreticky jej nelze uplatňovat, přijali to pod nátlakem obyvatel obce," vysvětlil Hennadij Kryško z oblastní správy. Ve vsi podle něj až dosud žila padesátka Romů, kteří akceptovali rozhodnutí, i přes zjevnou nezákonnost, a ze vsi odešli, a to včetně tří rodin, které v obci žily asi 20 let.

Do vsi se dnes vrátily čtyři Romky, aby sbalily věci. Z opatrnosti měly policejní doprovod. Úředník nebyl s to upřesnit, kde se vyhnaní Romové usadí. Agentura Interfax-Ukrajina označila souhlas Romů s odchodem jinam za "kompromisní řešení", protože by už stejně nemohli ve vsi klidně žít.

Policie mezitím zatkla dvacetiletého Roma pro podezření z vraždy. Veřejná ochránkyně práv dnes vyzvala úřady v Oděse a policii, aby se postaraly o urovnání konfliktu a zajistily pořádek a bezpečí ve vsi, kde došlo k zjevné a nezákonné diskriminaci, násilí, ničení a vyhánění. Proti vysídlení Romů protestují také romská sdružení.

Témata:  Ukrajina romové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy