Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan má v Sýrii plán, nehodlá odejít, dokud ho nesplní

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes představil své plány týkající se bojů v Sýrii. Je rozhodnutý odejít až chvíli, kdy nebude nejen Islámský stát, ale i Kurdové představovat nebezpečí pro jeho zemi.

Ankara bude pokračovat s vojenskou operací v Sýrii až do té doby, než Islámský stát a kurdští bojovníci již nebudou pro zemi představovat žádnou bezpečnostní hrozbu, prohlásil Erdogan.

Turecká ofenziva na severu Sýrie začala minulý týden, podle syrských opozičních aktivistů při ní zahynulo nejméně 35 civilistů, armáda to ale popírá.

„Operace Džarábulus byla ukázkou našeho odhodlání. Naše operace budou pokračovat, dokud budou teroristické organizace jako DAIŠ, PKK a její syrské křídlo YPG představovat hrozbu pro naše občany," uvedl Erdogan.

Erdogan uvedl, že je Ankara odhodlaná podniknout veškeré kroky, ať již uvnitř země či mimo ní, aby ochránila turecké občany.

Turecko vyslalo do sousední Sýrie tanky i vojáky. Pomáhá tak syrským opozičním jednotkám například v získání kontroly nad městem Džarábulus a jeho okolím a zároveň se snaží zastavit postup kurdských sil napojených na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK).

Témata:  Turecko Sýrie Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy