Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový šéf OSN? Své želízko v ohni mají i Slováci

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Portugalský expremiér António Guterres zůstává hlavním favoritem na post nového generálního tajemníka OSN. V pondělí se konalo již třetí tajné kolo volby a Guterres opět zvítězil. Svoje želízko v ohni ale mají také Slováci.

Ve třetím kole se hlasovalo o deseti kandidátech, dva v minulých kolech odstoupili. Guterres obdržel podporu 11 členů RB OSN, ale současně proti němu roste odpor - tři země už ho nepodporují, zatímco v minulé volbě to byly dvě a v první kole dokonce žádná.

Největším překvapením třetího kola byl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák, který se dostal na druhé místo. V předchozím kole přitom skončil až desátý, tedy na předposlední příčce.

O třetí místo se rozdělili generální ředitelka UNESCO Irina Bokovová z Bulharska, šéfka argentinské diplomacie Susana Malcorraová a bývalý srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić, který byl minule druhý. Za nimi následovala argentinská ministryně zahraničí Susana Malcorraová, napsala agentura AP.

Další, čtvrté hlasování se koná 9. září. Podobně jako v předchozích volbách by již měly být zvýrazňovány odmítavé hlasy zemí s právem veta, aby se vyjasnilo, kdo z kandidátů přestává být volitelný.

Na nástupci Pan Ki-muna, jehož mandát vyprší na konci roku, by se OSN měla shodnout nejpozději v říjnu. Generálního tajemníka OSN "jmenuje Valné shromáždění na doporučení Rady bezpečnosti". Rozhoduje o něm tak 15členná Rada, v níž má pět mocností se stálým členstvím (USA, Británie, Francie, Rusko a Čína) právo veta. Členové rady v tajných hlasováních ke každému z kandidátů připojují jednu ze tří možností: podporuji, nepodporuji, nemám názor.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy