Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomsta za útok na rabína: Izraelská zbořila dům útočníka

Izraelské ozbrojené složky
Izraelské ozbrojené složky
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelská armáda zbořila dům nedaleko Hebronu na okupovaném Západním břehu Jordánu. Žil v něm Palestinec zapojený do útoku, při kterém zahynul rabín Michael Mark.

Dům muže, který působil v bezpečnostních složkách palestinské samosprávy, srovnaly v noci na dnešek se zemí izraelské buldozery.

Palestinec začátkem července řídil vůz, z kterého další muž nedaleko Hebronu střílel na automobil rabína. Ten při následné dopravní nehodě rabín, jeho manželka utrpěla těžká a dvě děti lehká zranění.

Dům muže, který z vozu na rabínovo auto střílel a jehož izraelští vojáci později zastřelili, armáda zdemolovala už v červenci.

Izrael považuje bourání domů rodin útočníků za účinný odstrašující prostředek. Kritici naopak namítají, že jde o nepřípustný kolektivní trest.

Hebron je jedním z častých míst útoků Palestinců na Izraelce. Od loňského října už při útocích a následných zásazích izraelských bezpečnostních složek zahynulo 222 Palestinců a izraelských Arabů, 34 Izraelců, dva Američané, Eritrejec a Súdánec.

Témata:  Izrael Palestina

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy