Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o ústavní soud už brzy skončí, zní z Polska

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava - Spor kolem polského ústavního soudu je dle náměstka polského premiéra Mateusze Morawieckého pouze politická hra. Ta prý skončí, jakmile předsedovi nejvyššího justičního orgánu v zemi skončí mandát.

"Dnes se na to (zahraniční investoři) neptají. Chápou, že je to prvek politické hry... a na obzoru už vidí konec eskalace," uvedl místopředseda vlády v televizi TVN24. "Myslím, že během několika měsíců, až předseda ústavního soudu Andrzej Rzepliński odejde, ten problém zcela zmizí," dodal.

Vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) se snaží dostat pod kontrolu nejdůležitější instituce v zemi, včetně ústavního soudu. Proto její zákonodárci prosadili dvě ústavní novely týkající se pravidel fungování ústavního soudu, jimiž tuto instituci prakticky ochromili.

Stávající většina ústavních soudců před nedávnem tyto změny znovu odmítla. Za protiústavní například označila ustanovení umožňující čtyřem soudcům až půl roku blokovat rozhodování celého soudu, anebo zásadu posuzovat návrhy podle pořadí, v jakém k soudu dorazily, a ne podle důležitosti.

Vláda PiS také nechce zveřejnit odmítavé rozhodnutí ústavního soudu ke zmíněným novelám v úředním věstníku.

Témata:  Polsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy