Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit je sice politicky závazný, ale... Eurokomisař naznačil, co se může stát

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Berlín - Británie by ještě mohla ustoupit od plánovaného odchodu z Evropské unie, o kterém rozhodli voliči v červnovém referendu. Naznačil to dnes německý eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

Nová premiérka Theresa Mayová jednání o brexitu ještě oficiálně nezahájila, na středu ale svolala kabinet k diskusi o možných prvních krocích tohoto procesu.

Lídři EU podle Oettingera považují výsledek referenda za "politicky závazný" pro britskou vládu. "Pokud se však ekonomická situace Británie v důsledku rozhodnutí opustit EU zhorší, může se změnit názor britské veřejnosti ve prospěch setrvání v Evropské unii," míní eurokomisař. "Každopádně bych na brexit moc peněz nevsadil," dodal v rozhovoru, který dnes zveřejnil list Bild.

"Čím déle bude Británie s odchodem (z EU) čekat, tím nejistější bude situace, ať už hospodářsky či politicky," myslí si Oettinger. A pokud nebude proces vystoupení dokončen do jara 2019, "mohli by nově zvolení britští europoslanci zasednout v příštím europarlamentu", řekl.

Témata:  Velká Británie Brexit EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy