Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel problémy s migranty jen zhoršuje, zuří polský ministr

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Berlín - Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski v pondělí kritizoval roli Evropské komise v migrační krizi. Brusel podle něj problémy zhoršil, spíše než že by nabízel skutečné řešení. Informuje o tom agentura Reuters.

Reakce Evropské unie na masivní příliv uprchlíků z Iráku, Sýrie a dalších válkou postižených oblastí podle polského ministra byla „uspěchaná a nezodpovědná". Kroky, které Brusel podnikl, podle něj byly „ne zcela promyšlené".

Waszczykowski to uvedl na tiskové konferenci, kterou absolvoval se svým německým a francouzským protějškem.

Jeho komentář přišel den poté, co se Německo, Polsko a Francie dohodly na překonání jejich rozdílů například nad otázkami spojenými s migrací a vyjádřily snahu oživit Výmarský trojúhelník, trojstrannou skupinu založenou po skončení studené války.

Waszczykowski byl ve své kritice poměrně neúprosný, nejvíce to schytalo výkonné vedení Evropské unie. Právě to podle něj způsobilo, že se Velká Británie nakonec rozhodla pro odchod ze skupiny.

Polský euroskeptik z vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) je na kordy s Bruselem ve více otázkách, včetně polského ústavního soudu, migrační politiku, politiky v oblasti klimatu a těžby dřeva v oblasti pralesů.

Waszczykowski také kritizoval jiné země EU za to, že nejednají a nesnaží se zajistit vnější hranice EU. Tato praxe podle něj byla tolerována po celá léta. „Nyní jsme to objevili a jsme překvapeni, že v evropské migrační politice existuje dvojí metr," řekl.

Témata:  EU Polsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy